Kuře na medu, recepty z kuřecího masa
Kuře na medu nebo s medem můžeme připravovat několika způsoby, jedná se o vždy výbornou lahůdku. Většinou zvolíme přípravu pečením v troubě. V tom případě kuře medem se směsí másla a koření nebo vývaru poléváme. Nebo můžeme zvolit přípravu na pánvi, potom je med většinou přidáván do marinády, do které na kousky nakrájené kuře nakládáme a dále připravujeme podobně jako čínu.
Kuře pečené na medu
Celé kuře dobře omyjeme, osušíme a osolíme. Vložíme do pekáčku a obložíme asi 50 – 100 g na kousky nakrájeneho másla (záleží na tom jak moc chceme mít šťávy). Pokud si přejeme dietnější přípravu, másla dáváme méně. Přidáme na větší kousky nakrájenou cibuli a necháme chvíli péct. Připravíme vývar z masoxu a do něj rozmícháme 50 g medu. Když je máslo rozpuštěné kuře tímto vývarem podlijeme. Během pečení, které trvá asi 1,5 hod., kuře asi 2-3x otočíme a o něco častěji poléváme. Nakonec necháme kuře chvíli zapéct odklopené, aby vznikla „křupavá kůrka“. Kromě toho, aby jsme kuře nepřipálili, musíme také dbát na přiměřené vysušení. Příliš vysušené maso nemusí někomu chutnat. Při tomto konečném zapékání můžeme kuřecí kůži ještě potřít samotným medem. Podáváme s brambory, bramborovou kaší, hranolkami, bramborovými noky nebo knedlíkem, případně rýží.