Druhy včelího medu se kterými se můžete setkat
Včely nesosají jen nektar z květin, ale také medovici, což je míza stromů a rostlin. Nektarové medy krystalizují rychleji, medovicové pomalu. Krystalizace medu je přirozený nezávadný jev, jeho rychlost pouze ukazuje na původ medu, nikoliv na kvalitu. Pokud vám med zkrystalizoval jednoduše ho ponořte do vodní lázně nepřesahující 45 °C, opět vám „roztaje“ aniž by došlo ke ztrátě živin.
KVĚTOVÝ MED
základem květového medu je nektar – květový med obsahuje hodně pylu
z ovocných stromů – velmi světlý med, vynikající chuť
pampeliškový – velmi žlutá barva, jemná chuť
z hlohu – velmi světlý med, vynikající chuť
z maliny – jeden z nejlepších medů tmavé barvy
řepkový – krystalizuje do velmi bílé barvy, vhodný pro pastování
akátový – čirý med, vydrží až rok v tekutém stavu.
MEDOVICOVÝ MED
základem medu je širké spektrum minerály – neobshuje pyly (je vhodnější pro alergiky než květový)
Tento med je z medovice všech různých lesních rostlin převážně stromů, listnatých i jehličnatých
SMÍŠENÉ druhy medu
jsou Smíšené medy jsou mixem obou předcházejících.
Pastovaný med
Pastuje se převážně řepka, pampeliška, ovocné stromy.
Pastovaný, pastový, krémový, někdy také šlehaný med je med upravený šleháním za studena,
čímž získá pastovou neměnnou konzistenci a téměř bílou barvu. Tento druh medu vám
nezcukernatí, při mazání na chleba nepoteče.