Med jako výživná kvalitní potravina
Med je velmi specifická potravina. Samozřejmě jde o cukr a nemůžete se domnívat, že pokud nahradíte jsou extrémní spotřebu rafinovaného cukru stejným objemem medu, že zhubnete. Každopádně med obsahuje také jednoduchý cukr, ale nerafinovaný plus značnou dávku vitamínů, minerálů a enzymů a to ho činí z výživového hlediska naprosto jedinečným.
Trávení medunezatěžuje váš organismus a přeměna tohoto jednoduchého cukru na energii probíhá bez toho, že by zatěžovala tělo toxickými látkami tak jako při konzumaci cukru nebo potravin z něj vyrobených.
Med obsahuje vitaminy skupiny B, C, stopové prvky – draslik a hořčik.
Med má mírně antiseptické a hojivé účinky na kůži, pomáhá při léčbě nemocí srdce, jater, žaludku, střev, ledvin a při chřipkových onemocněních.
Jeho používáním se rozšiřují krevní cévy, což je důležité při léčbě vysokého tlaku.
Mírní nervovou vyčerpanost a léčí nespavost.
Lesní medy jsou bohatší na železo, mangan, draslík, vápník a kyselinu fosforečnou.
Přičítá se jim význam pro tvorbu krve, pro vývin kostí a zubů.
Medy květové se považují za dietetické; obsahují vyšší podíl bílkovin.