You are here: Home > Informace o medu > Druhy včelího medu se kterými se můžete setkat

Druhy včelího medu se kterými se můžete setkat

Včely nesosají jen nektar z květin, ale také medovici, což je míza stromů a rostlin. Nektarové medy krystalizují rychleji, medovicové pomalu. Krystalizace medu je přirozený nezávadný jev, jeho rychlost pouze ukazuje na původ medu, nikoliv na kvalitu. Pokud vám med zkrystalizoval jednoduše ho ponořte do vodní lázně nepřesahující 45 °C, opět vám “roztaje” aniž by došlo ke ztrátě živin.

KVĚTOVÝ MED

základem květového medu je nektar – květový med obsahuje hodně pylu

z ovocných stromů – velmi světlý med, vynikající chuť

pampeliškový – velmi žlutá barva, jemná chuť

z hlohu – velmi světlý med, vynikající chuť

z maliny – jeden z nejlepších medů tmavé barvy

řepkový – krystalizuje do velmi bílé barvy, vhodný pro pastování

akátový – čirý med, vydrží až rok v tekutém stavu.

MEDOVICOVÝ MED

základem medu je širké spektrum minerály – neobshuje pyly (je vhodnější pro alergiky než květový)

Tento med je z medovice všech různých lesních rostlin převážně stromů, listnatých i jehličnatých

SMÍŠENÉ druhy medu

jsou Smíšené medy jsou mixem obou předcházejících.

Pastovaný med

Pastuje se převážně řepka, pampeliška, ovocné stromy.

Pastovaný, pastový, krémový, někdy také šlehaný med je med upravený šleháním za studena,
čímž získá pastovou neměnnou konzistenci a téměř bílou barvu. Tento druh medu vám
nezcukernatí, při mazání na chleba nepoteče.

 

OBJEDNAT VČELÍ MED přímo od včelaře

Poslat odpověď